”Vi såg ångesten i hans själ”

stefan Stefan Salmonsson 2017-09-06
”Vi såg ångesten i hans själ”

1 mos 42:21 Men de sade till varandra:”Vi bär på skuld för det vi gjorde mot vår bror. Vi såg ångesten i hans själ när han bad om förbarmande, men vi ville inte lyssna på honom. Därför har vi själva kommit i denna ångest.”

Josefs bröder handlade på ett obegripligt sätt mot sin egen bror, slängde honom i en  brunn, sålde honom som slav. Många år senare hade dom insett vad dom hade gjort och skuldens skugga hängde över deras liv. Hur kan människor göra så här? I fallet med Josef får vi förklaringen genom att läsa historien om Josef och hans bröder. Vi ser då att det var avundsjuka som grodde i brödernas hjärta, dom tyckte att Josef fick favörer han inte skulle få och visst, kanske Jakob inte var helt medveten om att det ”Stack ut” när Josef fick en färgglad mantel och bröderna fick gå med sina trista, grå mantlar. Och visst, kanske Josef upplevdes som ”Kaxig” och uppblåst inför bröderna när han briljerade med sina drömmar inför dom. Men ändå, hur kunde dessa ting skapa ett sådant hat i deras hjärtan?! Så att de till och med ville döda honom………

Avundsjukan är ett otäckt gift som förstör så mycket, den äter upp glädjen och tacksamheten över livet, den ställer oss utanför livets välsignelser. Avundsjukan gör oss till små människor och hänvisar oss till att leva livet genom andra. 

Den enda glädje avundsjukan känner till är ”skadeglädjen” , men den ”glädjen” är kortvarig och den fräter på själen. I katastrofens Houston så hörde jag en skadeglad kommentar om att nu kanske lakewoodchurch dränks i vattnet, när detta inte hände utan kyrkan fick bli en tillflykstplats för många nödställda istället byttes skadeglädjen ut mot vrede. 

Josef i Bibeln är kanske den främsta bilden i gamla testamentet på vem Jesus är och vad Jesus gjort. Istället för att ”Ge igen” upprättade Josef sina bröder, istället för att hata tillbaka så valde Josef en annan väg, han välsignade sina bröder. 

❤️Stefan