UTROPSTECKEN & FRÅGETECKEN

stefan Stefan Salmonsson 2019-04-15
UTROPSTECKEN & FRÅGETECKEN
Låt ditt deprimerade utropstecken räta på sig

Vi lever med två tecken: utropstecken och frågetecken. Jag älskar utropstecken! Ett utropstecken konfirmerar, bekräftar och proklamerar ut det man tidigare har sagt eller skrivit. När du vill skrika lite när du skriver så trycker du till med ett eller flera utropstecken.

Det finns många utropstecken i bibeln. När Gud talar så talar han bekräftande och proklamerande. Ett utropstecken är som en förkunnare eller profet som säger: ”Så blir det!” Gud vill att du ska ha ett över ditt liv.
Ett deprimerat utropstecken
Men ibland så hamnar vi i det andra tecknet; frågetecknet. Frågetecknet är ju ett deprimerat utropstecken. Det är ett nerböjt, nerpressat och betryckt före detta utropstecken, som nu har blivit ett frågetecken. Frågetecken finns också med i bibeln och det finns minst ett sådant i våra liv. Vi har alla levt med att gå från utropstecken till frågetecken. Gud vill göra något med ditt frågetecken. Han vill resa upp dig igen så att du blir ett utropstecken på nytt. Gud är inte speciellt nervös när vi hamnar i frågetecken. Bibeln är full av personer som vet precis vad det här handlar om och det gör du med. Det finns en undran, en fråga på insidan: ”Blir det något av mitt liv?” Har du inte undrat över det då finns du inte, för det finns ingen människa som inte möter detta.
Herrens löften
Vi ska börja med att titta på utropstecken i bibeln. När Gud gör något i en människas liv eller på jorden så gör han det alltid genom ett löfte. När han ger ett löfte är det alltid ett utropstecken, aldrig ett frågetecken. Gud kallade Abraham och gav honom ett löfte i 1 Mos 12:1-2 där HERREN säger: ”Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig. Där ska jag göra dig till ett stort folk. Jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort, och du ska bli en välsignelse.”
Gud berättar för Abraham hur han ska göra och vad Gud ska göra för honom. Allt startar här. Har du med Gud att göra så kommer han att ge löften till dig, om dina barn, din man/hustru eller om ditt liv. När Gud ger ett löfte så har du Gud själv, därför att Gud skiljer sig inte från sitt ord. När han talar lägger han hela sig själv i det han säger. Ditt gensvar till Gud ska vara: ”JA Herre! Jag säger Amen till det du säger!” Där är din koppling till det Gud sagt. Du kan inte få något finare från Gud än ett löfte, för när du får det, ligger det så mycket i det.
Herrens löften – våra känslor
När Gud lovar något så kan han inte ändra det utan det står fast, för hans löften gäller. Vi kanske får en nära stund med Gud i ett möte eller en konferens då vi umgås med honom. Så ger han ett löfte. Då har vi en känsla runt det. Både du och jag vet att den känslan inte förblir men löftet Gud gett dig det förblir. De bilder du fick när Gud talade är inte bestående men vad Gud har sagt är det. Vi människor får bilder och vi tänker oss in hur det ska bli, men så upplever vi efter ett tag att det blir ett frågetecken.

Vi har alla levt med att gå från utropstecken till frågetecken

När vi läser om Abraham ser vi att han är otroligt mänsklig, man kan tycka att han är så skör och bräcklig och vägen han går är inte direkt spikrak. Man kan tänka: ”Ska han vara trons fader?” Ja det är han! Och vi kommer att förstå vad det är som gör att han är ett exempel på hur man lever och vandrar i tro. I 2 Kor 1:20-21 står det: ”Alla Guds löften har i honom fått sitt ja. Därför får de också genom honom sitt Amen, för att Gud ska bli ärad genom oss. Det är Gud som befäster oss och er i Kristus och som har smort oss.” Så alla Guds löften har i Jesus fått sitt ja, och löftena är många.
Gud ändrar inte sina planer
Men så blir löftet prövat! Alla löften som kommer från himlen går igenom en prövning, det är bara så det funge-rar. I 1 Mos 15 ser vi att Abraham har blivit gammal, barnlös och har hamnat i frågetecknet. Det står: ”Därefter kom HERRENS ord till Abram i en syn. Han sade: ”Var inte rädd, Abram. Jag är din sköld. Din lön ska bli mycket stor.” Men Abram sade: ”Herre GUD, vad ska du ge mig?” Det som förut var ”Halleluja” var inte så kul längre, han var de facto barnlös. Helt plötsligt så hade han fått en väldigt liten Gud: ”Vad skulle du kunna hitta på att ge till mig? ”Jag går ju bort barnlös, och arvinge till mitt hus är Elieser från Damaskus.” Nu får vi lösa det på det sättet, säger Abram som nu är lite sur på Gud. Hur svarar Gud på sådant, blir Gud sur eller arg på honom? Nej, nej inte alls! Gud hjälper honom.
Hjälpa löftet på traven
Har du varit där någon gång där det helt plötsligt verkar som att Gud har svårt att fixa fram det han har lovat? Där du nästan tänker: ”snacka går ju”. Det är någonting som reser sig upp i andevärlden: ”Hur blir det med löftet, va?”. Då är du i samma klubb som Abraham, trons fader, nämligen mänskligheten. ”Men HERRENS ord kom till honom: ”Det är inte han [Elieser] som ska ärva dig. En som kommer från din egen kropp ska bli din arvinge.” Gud ändrar inte sina planer för att du blir äldre eller för att dina omständigheter är svåra. Han utgår inte ifrån dig när han ger dig ett löfte utan han utgår ifrån sig.
Tror du inte att han visste att Abraham hade fertilitetsproblem, han var ju sjuttiofem år när han fick löftet och Sara var inte mycket yngre hon. Vi ser det som ett tema i bibeln; om Gud ska göra någonting så gör han det mycket svårt för sig, han utväljer sådana som dig och mig. Han tar det som ingenting är och gör något bra av det och han gör det därför att han vill vara stor, han vill ha allt beröm. Gud vill inte att någon människa ska kunna berömma sig och säga: ”Jag har hjälpt Gud på traven”.
Du är! Är du?
Profeten Johannes Döparen, som enligt Jesus var den störste av alla, funderade också över löftet. När han såg Jesus komma gåendes i folkhopen utbrister han: ”Se Guds Lamm som tar bort världens synd!” Han kunde inte vara mer träffsäker, han proklamerar att Jesus är Guds Lamm, världens frälsare, som tar bort världens synd. Men när Johannes Döparen kastas i fängelse så hamnar han också i frågetecknet. Han sände en fråga till Jesus: ”Är du den som skulle komma? Eller ska vi vänta på någon annan?” Så nu har han gått från ”du är” till ”är du?” Han har flyttat om orden. Hur vanligt är inte det hos dig och mig?
När blir utropstecknet ett frågetecken i våra liv?
1. När infriandet av löftet dröjer
Jag kan säga att i vår tidskalender så dröjer det för vi har så kort perspektiv. Gud har en plan med allt och det betyder inte att det inte blir något bara för att det dröjer. Det kommer att bli, men du måste lita på Gud.
2. När vi blir isolerade
Johannes Döparen blev isolerad, och när man är isolerad så är det väldigt lätt att börja tänka och få för sig olika saker som inte alls har med verkligheten att göra. Det är så fienden jobbar, han önskar få dig isolerad så att ditt utropstecken blir ett frågetecken. Det är därför vi alltid måste gå emot det, bland annat genom att gå på möten.
3. När vi börjar tänka på våra egna begränsningar
Vi tänker på alla icke-saker, allt det som vi inte kan, inte har, inte är, alla begränsningar som vi har i livet. När det börjar fylla vårt fokus, då blir det lätt ett frågetecken.
4. När vi själva börjar sträva efter att uppfylla löftena
Om vi, i vår egen förmåga, försöker uppfylla Guds löften så tänker vi hur omöjligt och svårt det är för oss. Det var så Abraham tänkte när han drog in Elieser som arvskandidat. Gud har aldrig sagt, att du ska uppfylla löftena, det är han som ska göra det. När vi börjar tänka på det här sättet blir det plötsligt ett strävande. Så fort det är ett strävande så kan du ta det som ett tecken på att du gått miste om någonting, för då blir det ett tungt frågetecken.
Hur upprättas ett frågetecken till ett utropstecken igen?
1. NÄR ALLT HOPP ÄR UTE SÅ – FÅR VI VÄL GÅ UT!
Vad gör vi inne om allt hopp är ute? Jag vill inte sitta inne när hoppet är ute. Jag vill inte skiljas från hoppet! I Rom 4:18-21 står det så här: ”Där hoppet var ute hoppades han ändå och trodde och blev så far till många folk, som det var sagt: Så ska din avkomma bli.” Det står inte att hoppet var borta, det var bara ute. Gud förde honom ut. Han stod inte ute och skrek: ”Kom ut! Vad gör du där inne?”, utan han gick in. Vad betyder det att Gud gick in? Jo han gick in i Abrahams tält. Ibland sitter du i ditt tält och och kurar och funderar på allt som inte fungerar, allt som inte är och du känner dig hopplös. Varför då? För hoppet är ute, hoppet vägrar gå in där. Hoppet är där ute där stjärnorna finns. Så Gud går in och hämtar dig och han för dig ut på olika sätt. Det är den helige Andes uppgift, han kommer och tar tag tillsammans med dig. Han säger inte till dig att du är värdelös, att du inte fattar någonting som sitter där i surtältet, nej han förstår hur du fungerar och säger: ”Vi går ut nu och räknar stjärnorna”.
När Abraham kom ut ur tältet hände det något i honom när han började räkna stjärnorna. Det är precis det som är nyttigt för oss ibland. Vi behöver lite miljöombyte och andra perspektiv. Det är ganska många stjärnor där uppe. Det står att Abrahams tro räknades honom till rättfärdighet. Han gick tillbaka in i tältet och hade fortfarande inga barn, inte ett enda. Men det som hände honom hände inte i det synliga för miraklet måste äga rum på insidan innan det kan ske på utsidan. Det är hjärtats tro.
2. ÄRA GUD I DIN SVAGHET!
Ära Gud! Inte för din svaghet men i den. Vet du hur? I svagheten ger du äran till Gud för att han är Gud. Även i din svaghet är han mäktig att hålla det han lovat. Du förstår att svaghet, ringhet och kraftlöshet inte är något problem för Gud, det är snarare en förutsättning. När vi går i egen duglighet och styrka har vi inget behov av Gud.
Abraham ärade Gud i svagheten, han tackade honom trots att de i det naturliga inte var fertila längre. Han gav det omöjliga problemet till Gud. Ge upp ”svårt” och acceptera ”omöjligt”! Så länge du lever i ”landet svårt” så kommer du inte igenom. När du kliver in i det omöjliga, kan du slappna av och ge Gud plats. Abraham förstod att han aldrig skulle få till det hur mycket han än försökte. Han klev in i det omöjliga och när han gjorde det så flyttade Gud in.
Det kom en ung man till Jesus. Han levde i ”landet svårt”. Han var en farisé som kunde lagen. Han frågade: ”Jesus, vad ska jag göra för att få Guds rike till arvedel?” Han hade varit duktig och hållit lagen och allt, men för att han skulle vara fullkomlig så bad Jesus honom att sälja allt han ägde och ge till de fattiga. Sedan kunde han följa Jesus och få en skatt i himlen. Då sjönk mannens mod ner till sockorna och det står att han gick därifrån bedrövad. Säkert gick han nedböjd som ett frågetecken. Jesus sade till sina lärjungar: ”Jag säger er sanningen: det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike” (Matt 19:23).
Hans lärjungar tänkte säkert: ”En kamel tränga igenom ett nålsöga? Kanske går det på något sätt. Äsch, puckeln tar nog emot, den kommer inte igenom. Men, vem kan då bli frälst?”. ”För människor är det omöjligt. Men för Gud är allting möjligt” (Matt 19:26), svarade Jesus.
Vi har alla lite stänk av det som den unge mannen hade. Vi är så duktiga och det är ju fint att du är duktig bara du inte tror på det. Du ska tro på Jesus! Hela evangelium handlar om att du byter från allt ditt eget och litar på Jesus, att han ska göra det. Det enda du ska göra är att tro på att han fixar det. Det var dit Abraham kom och det resulterade i att han fick ett upprättat frågetecken.
3. LÅT GUD SKÖTA LEVERANSEN
Det finns ett härligt bibelsammanhang som handlar om Isak som skulle få en hustru. Han redde inte ut det här själv så hans pappa skickade Elieser som hittade Rebecka. Isak gick ute på fältet och grubblade och fick då se att det kom kameler. Det var inte kamelen som var löftet utan hon som satt på kamelen. Och det står inte att Isak såg Rebecka men det står att Rebecka såg Isak. Så är det många gånger. Löftet ser dig men det är inte alltid du ser löftet därför att du bara tittar på kamelerna, leverantörerna. När Gud sänder sitt löfte så låt honom sköta leveransen. Hela poängen är att Gud kan leverera sitt löfte på ett sätt som du inte hade en aning om, det kan komma på ett sätt som du aldrig hade tänkt på, men det kommer att komma. Gud vet din adress, han vet precis var han ska finna dig. Kanske du tänker först att det inte var något, bara för att det inte var så som du hade tänkt ut det. Stirra dig inte blind på det utan förstå att den här kamelen bär något med sig som är en välsignelse in i ditt liv. Många gånger när löften kommer så är det liksom dolt i vardagligheten. Det är som en liten test från Gud om du verkligen ändå kan ta emot det. Gud kan skicka människor från andra sidan jorden till dig, men du behöver förstå att det inte är människan som är löftets uppfyllelse, utan det som människan bringar in i ditt liv. Låt Gud sköta leveransen så ska du se att det där frågetecknet reser sig upp till ett underbart utropstecken igen.
Titta på stjärnorna
Du kanske har varit ett frågetecken och det får du vara en tid, men du ska inte förbli så utan du ska bli ett utropstecken. Tack Jesus att du upprättar människor som har suttit i frågetecknet och undrat: vad ska det bli, hur ska det bli, hur ska det gå, vad som ska hända. Det går att räta upp det där frågetecknet. Tack Gud för att du upprättar! Jesus, vi vandrar ut och tittar på stjärnorna. Vi vandrar ut och får tag i hoppet igen. Herre, vi vill se det du vill visa oss. Helt plötsligt kommer det att födas kreativa idéer och nya tankar.Helt plötsligt kommer du ut ur den där dimman och känner att du lever igen och att det finns nytt fräscht liv som pulserar på insidan.
Jag vet inte hur länge Abraham stod där ute i öknen, han kanske stod där hela natten. Det tar ganska lång tid att räkna, men han stod tillräckligt länge för att tro skulle fylla hans hjärta så att han kunde välja in Gud i sitt liv

❤️Stefan