Inte simpelt men enkelt!

stefan Stefan Salmonsson 2017-10-10
Inte simpelt men enkelt!

Psalms 116:6 HERREN bevarar enkla människor, jag var i elände och han frälste mig.”

Det finns mycket i livet som är komplicerat och invecklat. Herren vet att det är så. Samtidigt är vi människor i grunden ganska enkla, allihop av oss. En del vill inte påskina detta av olika skäl, kanske för att imponera eller briljera. Kanske av andra skäl. Det är inte så svårt att krångla till saker, däremot är det en konst att fortsätta att bevara enkelheten. Det finns ofta ett förakt för det enkla eftersom man ofta blandar ihop detta med okunskap och brist på kompetens. Man kan också förväxla ordet enkelt med simpelt, vilket är helt fel. 

 

Jesus vårt stora föredöme hade allt av kunskap, kompetens och djup. Till trots av sin fullkomlighet på alla områden valde han att förbli enkel. Enkel i sättet han talade, enkel i sättet han levde. Han hade förmågan att ta någonting som i grunden var ytterst komplicerat och förmedla detta till oss på ett enkelt och för oss tillgängligt sätt. Varför? Därför att hans önskan var inte att vi skulle imponeras av hans stora kunskap utan för att han ville att vi skulle kunna ta emot det han sa och omfamna det i våra liv. Han valde enkelheten. 

 

Evangeliets budskap är ett enkelt budskap, så enkelt att ett barn kan förstå det. Detta enkla budskap är en prövosten för det stolta i oss människor. Det finns ingen plats för intellektuellt snobberi i evangeliet, inget utrymme för förnuftets högmod. 

 

En av mina bästa vänner är en mycket klok och välutbildad person, han har en lång meritlista i sitt CV. Jag vet att det finns så mycket kunskap hos honom, han är som en uppslagsbok. Men det som jag uppskattar mest hos min vän är att han är så enkel, talar begripligt och använder sin kunskap till att bygga upp människor, inte till att glänsa och distansera sig. Aldrig får han mig att känna mig vilsen och underlägsen när vi möts, han är trygg och delar gärna med sig av det han vet. 

 

Jesus är precis sådan. Har du någonsin känt dig mindervärdig och oduglig i Hans närvaro? Han som vet allt sprider inte den känslan. Tvärtom känner vi oss trygga och bekräftade i Hans närvaro. Under sina dagar här på jorden drogs vanliga, enkla människor sig till Jesus. Många var outbildade, fattiga och utsatta. De trivdes i Hans närvaro och mer än det, de förstod vad Han pratade om! Därför att han höll det enkelt. Enkelheten var helt enkelt ett uttryck av hans kärlek till de människor han mötte. 

Det krävs inte så mycket för att krångla till saker och ting. Det verkligt svåra är att förbli enkel. Då krävs det att vi är trygga i det vi vet och en stor portion Kärlek till de människor vi möter. 

”1 Corinthians 8:1-2 Men kunskapen uppblåser, och kärleken uppbygger. 2 Om någon tror sig ha kunskap om något, så vet han ännu inte det han borde veta.”