Fri från åldersnoja

admin Stefan Salmonsson 2017-03-14
Fri från åldersnoja

Ganska ofta kommer jag i kontakt med människor som lider av åldersnoja, människor som tycker det är jobbigt att bli äldre. Man gillar inte det som händer med kroppen, utseendet, man känner sig ”out of date” osv. 

Personligen har jag aldrig upplevt det som något negativt att bli äldre. Från ett rent mänskligt perspektiv kan jag förstå detta utifrån allt man vill göra i sitt korta liv, livet liksom rusar förbi och de drömmar vi har verkar inte gå i uppfyllelse. 

En annan aspekt av detta är den extrema ungdomsbetoningen vi ständigt matas med, det verkar som om livet tar slut när vi inte längre ser unga ut och för att lösa detta satsar vi förmögenheter på att försöka behålla en ungdomlig look. Skönhetsindustrin tjänar stora pengar på våra åldersnojor. Men är man ung i hjärta och sinne behöver man inte göra om det yttre, utan kan istället njuta av varje säsong livet erbjuder.

Jag skulle vilja ge dig två tips ifall du drabbats av åldersnoja. 

1. Acceptera livets villkor!

Vi alla lever under samma villkor, alla blir äldre . Det är så bestämt och ingenting vi kan göra någonting åt. Istället för att motarbeta det oundvikliga kan vi acceptera detta och sluta fred med åldrandet. Det finns så många andra strider du faktiskt kan vinna, ägna dig åt dem, istället för att slåss på detta område där du ändå kommer att förlora. Ställ dig frågan varför du har en sådan åldersnoja? är det livets avslutning som skrämmer dig? Är det förändringarna som du möter? Känslan av att inte längre vara behövd? Sök svaren på varför det gnager i dig, acceptera inte denna noja, den stjäl så mycket energi och livskraft ifrån dig.

2. Omfamna det liv du har nu!

Ditt bästa liv är nu, därför att det är det enda liv du har. Igår är borta och morgondagen har du inte mött än, men IDAG lever du, omfamna det livet.  Varje tid har sin skönhet, sina möjligheter. Vart du än befinner dig i livet så är det din bästa tid därför att det är den tid du har.

Jag är så oerhört tacksam för allt jag har fått uppleva under mitt liv, alla segrar, äventyr, möten med människor, erfarenheter. Men det är ringa i jämförelse med den tacksamhet jag upplever över det liv jag har idag, jag lever min dröm och min bästa tid är nu! 

❤Stefan